|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2007:31
av Margareta Nybelius och Urban Gibson
|
|
|
Information i Svenska kyrkan om Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att erbjuda informationsbrev från Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle till dem som önskar erhålla detta i en vidare krets än i dag.
Motivering
För drygt ett år sedan beslöt Svenska kyrkan att tillsammans med Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland sponsra en ny tjänst hos Konferensen för europeiska kyrkors (KEK) kommission för kyrka och samhälle (CSC) vid dess kontor i Bryssel. Tjänsten innehas av Elina Eloranta. Hennes rapporter borde uppmärksammas mer inom Svenska kyrkan.
Konferensen för europeiska kyrkor är en ekumenisk samarbetsorganisation för över 120 europiska kyrkor och samfund inom de anglikanska, ortodoxa, protestantiska och gammalkatolska religiösa traditionerna. KEK har också en annan kommission, Churches in Dialogue, och deltar i arrangerandet av de stora alleuropeiska ekumeniska generalförsamlingarna, som har hållits i Basel 1989 och i Graz 1997 och som nästa gång hålls i början av i september i år i Sibiu i Rumänien.
KEK/CSC är ackrediterad frivilligorganisation (NGO) vid FN-organ och Europarådet och upprätthåller arbetsrelationer med Europeiska Unionen och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Med EU-kommissionen upprätthålls regelbundna kontakter. Men också på kyrkoledarplanet tillsammans med CSC-ledningen arrangeras numera regelbundna möten med representanter för EU-kommissionen.
CSC rapporterar till KEK och dess generalförsamling och har ett nära samarbete med andra kyrkliga specialorganisationer som Churches’ Commission for Migrants in Europe (CCME), som är på väg att fusioneras med KEK och bli en egen kommission inom KEK. Man samarbetar också med de europeiska kyrkornas organ för samordning av bistånd, APRODEV, Eurodiaconia samt inte minst med den romersk-katolska representationen i Bryssel, COMECE.
CSC har 24 ledamöter som utses av KEK:s centralkommitté. I kommissionen, som sammanträder en gång per år, finns en svensk representant, Lennart Molin, biträdande generalsekreterare i Sveriges Kristna Råd (SKR). Kommissionen utser i sin tur en exekutivkommitté med sex medlemmar. I denna finns en gemensam representant för de nordiska medlemskyrkorna i KEK/CSC, Gunnar Grönblom, Borgå. Molin och Grönblom skriver rapporter från de möten de deltar i till medlemskyrkorna och intresserade enskilda personer.
På CSC:s kontor i Bryssel arbetar sju personer och på kontoret i Strasbourg två personer, avlönade av KEK, med kommissionens frågor. Medlemskyrkorna i KEK deltar genom representation i nämnda exekutivkommitté och med representanter i sex arbetsgrupper med sammanlagt 64 medlemmar, varav 12 från Norden. Kontoren har varit underförsörjda med personal i förhållande till de arbetsuppgifter de tillagts. För att förbättra situationen har några kyrkor sponsrat personer vid dessa kontor. Sedan länge har den evangeliska kyrkan i Tyskland haft ett eget kontor i Bryssel som arbetar i nära samarbete med CSC. Under flera år har Church of Scotland och Leuenberg-gemenskapen haft var sin tjänsteman placerad vid CSC-kontoret i Bryssel. Schweiziska kyrkofederationen har nyligen beslutat förstärka CSC:s kontor i Strasbourg med en medarbetare från och med i höst. Church of England har gått med på att deras präst i Strasbourg även får arbeta på deltid vid detta kontor, som i första hand upprätthåller KEK:s kontakter med Europarådet, men som också är en kanal till ledamöter i EU:s europaparlament, som ju håller en del av sina sessioner i Strasbourg. Det kan nämnas att flera ortodoxa kyrkor har egna kontor i Bryssel.
Den nya tjänsten som Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland betalar innehas alltså av Elina Eloranta. Hon är från Finland med utbildningar i Frankrike, Tyskland, Litauen och USA bakom sig. Hon doktorerar på säkerhetspolitik parallellt med sitt arbete i CSC.
Denna tjänst är ett resultat av det nya samarbetsavtalet mellan Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Hennes arbete och kyrkornas gemensamma arbete visavi EU koordineras av en styrgrupp med Johan Dalman och Lisa-Gun Bernerstedt från kyrkokansliet samt Lena Kumlin vid kyrkostyrelsen i Helsingfors och Gunnar Grönblom som medlemmar.
Sedan Eloranta börjat har hon givit mycket fullständiga rapporter till sina uppdragsgivare inte bara om CSC:s arbete i allmänhet utan i hög utsträckning även om utvecklingen inom EU, nu senast om förhandlingarna om det nya fördraget. Dessa rapporter är mycket informativa och läsvärda.
På Elina Elorantas sändlista finns det i dag cirka 25 svenska adresser, huvudsakligen till tjänstemän inom kyrkokansliet och vid SKR och i andra svenska medlemskyrkor inom KEK.
När nu Svenska kyrkan, till stor glädje för många, har medverkat till att en sådan kapacitet som Elina Eloranta har tillförts det ekumeniska arbetet i Bryssel är det synd att inte flera har tillfälle att ta del av rapporterna. Vi kan visserligen inte överblicka hur många av de 25 svenska adressaterna som själva sänder Elorantas rapporter vidare, men vi vet att de bör kunna intressera många fler.
Det är ju mycket enkelt om en av Svenska kyrkans ekumeniska sekreterare får i uppdrag att upprätta en lista på mail-adresser till presumtiva personer med internationella uppdrag inom vår kyrka eller andra intresserade. Det behövs, sedan adresslistorna är klara, bara ett par knapptryckningar på datorn för att sända rapporterna vidare. Vårt förslag medför alltså inga bestående kostnader mer än den lilla tid det åtgår att göra tillägg eller borttaganden från adresslistan.
De personer som vi tycker i de egenskaper de har i sina uppdrag borde få tillgång till Elina Elorantas rapporter är:
- Kyrkostyrelsens ledamöter och ersättare;
- Ledamöter och ersättare i den blivande Svensk kyrkans internationella nämnd och i avvaktan på eventuellt fördröjt beslut om denna nämnd, Nämnden för internationell mission och diakoni;
- Svenska kyrkans stifts internationella sekreterare;
- Ledamöter och ersättare i Kyrkomötets utskott för ekumeniska frågor;
- Enskilda som därutöver anmäler sitt intresse för informationen.
Falun och Sollentuna den 16 juli 2007
Margareta Nybelius (FiSK) Urban Gibson (FiSK)   
|